Kosmičke brzine…

Od vrijednosti početne brzine koju neko tijelo (satelit,kosmički brod) dobija pri lansiranju zavisi njegov karakter kretanja.
Da bi tijelo postalo vještački Zemljin satelit, treba ga lansirati određenom početnom brzinom,koju nazivamo prva kosmička brzina.
Tijelo lansirano početnom brzinom,koju nazivamo druga kosmička brzina,napušta Zemljino gravitaciono polje.
Postoji i treća kosmička brzina(tijelo napušta oblast djelovanja sunca) i četvrta kosmička brzina(tijelo napušta oblast djelovanja naše galaksije i prelazi u vasionu).

PRVA KOSMIČKA BRZINA

Prva kosmička brzina je početna brzina koju tijelo mora dostići da bi postalo vještački Zemljin satelit.

Ona iznosi v1 = √g*R.

Kada zamijenimo vrijednosti g=9,81m/s² i R=6370km dobijamo iznos prve kosmičke brzine v1=7,9 km/s.

Prva kosmička brzina se uzima za visinu h=200 km jer je na toj visini otpor sredine praktično zanemarljiv.Prva kosmička brzina ne zavisi od mase tijela.Prema tome tijela lansirana tom brzinom bez obzira na njihovu masu kreću se po istoj putanji,istim brzinama i rastojanja među njima ostaju nepromijenjena i nikada se ne mogu sustići.

 

DRUGA KOSMIČKA BRZINA

Najmanja brzina kojom tijelo (kosmički brod) treba lansirati sa Zemlje da bi zauvijek napustilo oblast djelovanja njenog gravitacionog polja naziva se druga kosmička brzina.Gravitaciono polje Zemlje prostire se u beskonačnost,pa  „napuštanje“ polja znači kretanje tijela po otvorenoj putanji.

Ona iznosi v2=√2 v1

odnosno v2=11,2 km/s.

Њутнова анализа космичких брзина. Објекти A i B padaju natrag na Zemlju. Objekti C i D ulaze u kružnu ili eliptičnu orbitu (prva kosmička brzina). Objekt E излази из гравитационог поља по параболи (друга космичка брзина).

Njutnova analiza kosmičkih brzina. Objekti A i B padaju natrag na Zemlju. Objekti C i D ulaze u kružnu ili eliptičnu orbitu (prva kosmička brzina). Objekt E izlazi iz gravitacionog polja po paraboli (druga kosmička brzina).


TREĆA KOSMIČKA BRZINA

Najmanja brzina kojom treba lansirati tijelo sa Zemljine površine da napusti oblast djelovanja Sunca,odnosno postane vještačka zvijezda,naziva se treća kosmička brzina.Za treću kosmičku brzinu treba uzeti u obzir drugu kosmičku brzinu i brzinu tijela u odnosu na Sunce koja iznosi v'=12,4km/s.

Treća kosmička brzina iznosi v3=√ v2²+v'² odnosno 16,7 km/s.

 

ČETVRTA KOSMIČKA BRZINA

Najmanja brzina koju treba imati tijelo lansirano sa Zemlje da bi napustilo oblast djelovanja gravitacionog polja naše galaksije i prešlo u vasionu je četvrta kosmička brzina.

Ona iznosi v4=290 km/s.

Komentariši